שלום לכולם,
המטרה שלנו, שמירת משטר תכנון ומנגנון מחיר מטרה בהסכם ארוך טווח
נכון לעכשיו עומדת בפנינו אופציה לניהול הענף במשטר תכנון ומנגנון מחיר המטרה עד שנת 2027 לפחות וזאת באם נחתום על ההסכם שעל הפרק. ממשלת ישראל אישרה רפורמה /הסכם /תכנית לניהול הענף לשנים אלו מותנה בהסכמת מוסדות ענף החלב. התוקף לקבלת הסכמתנו עד תאריך 1.2.2018 .
ללא הסכמתנו תציג המדינה תכנית לענף במחצית 2019 .
זה המקום להזכיר
1 . במרץ 2019 יחלו דיונים על מנגנון מחיר המטרה בוועדה על פיקוח המחירים, המנגנון יסתיים במתכונתו הנוכחית ע"פ חוק החלב באוקטובר 2019 .
2 . הסכם לוקר להתייעלות הענף יסתיים ב – 31.12.2019
3 . הסכם לוקר ליבוא גבינות קשות יסתיים ב – 31.12.2019. החשש הוא, באם לא נחתום על הסכם עכשווי, המשמעות תהיה שהגבינות קשות על כל מוצריה, אבקת חלב והחמאה יוותרו מחוץ לכל סיכום או הסכם ומשרד האוצר עשוי לאשר יבוא חופשי של המוצרים הללו.
לפני כשנה וחצי החל דיון ענפי נרחב האם לקדם הצעה יזומה לפני המועדים והמשמעויות המוזכרות. בסופו של יום התקבלו החלטות במוסדות הענף, הצגנו את ענין זה בכל מקום ובכל עת ומעולם לא הובעה התנגדות אפילו בודדת להחלטה לנסות ולהגיע להסכם. ברור היה לכולם בלי יוצא מן הכלל, הצורך לנסות ליצור היתכנות להסכם מוקדם בתנאים נוחים יותר הבאים לידי ביטוי בהסכמים הנוכחים.
לפני שמונה חודשים החל שימוע ענפי שכלל כנסים, מפגשים, דיונים בפורמים שונים ומפגשים אישיים. מוסדות התאחדות ערכו מעל 15 דיונים בנושא זה. פנינו ובקשנו מכל אחד ואחד להגיש רעיונות בנושא ההסכם העתידי והדברים פורסמו רבות ביומן השבועי ונאמרו בכל מקום ומקום.
חייב לציין ולהבהיר כי מעולם לא הוצג שום רעיון ושום בקשה בעניין זה ע"י אף אחד או גורם בענף. זאת ועוד, מוסדות התאחדות התכנסו בחודשים האחרונים לאשר את המתווה והוא פורסם בכל מקום ובכל דרך ולבסוף התקבלה החלטה להציג את הצעת המתווה למשרד האוצר והחקלאות. הכול היה שקוף וברור לכל אחד, ומי שטוען אחרת, עושה זאת בחוסר תום לב!
הצלחה בשיתוף משרדי האוצר והחקלאות
רתימת משרד החקלאות ומשרד האוצר למתווה שלנו היא הצלחה משמעותית, באם נזכור את נקודת ההתחלה. אמירתם של שני משרדי ממשלה אלה על שמירת התכנון ומנגנון מחיר המטרה, זה מבחינתם שינוי בסיסי בתפיסה ורחוק מאמונתם הכלכלית, הדבר הגיע תודות לעבודה קשה שלנו. עדיין יש מספר נקודות שנותרו פתוחות מבחינתנו:
1. הרצון לשוק חופשי
2 . עלות חומר הגלם היקר בישראל מבחינתם עד 50 אגורות לליטר מול אירופה לדוגמא.
3 . התייעלות מוגבלת
4 . פריסת רפתות הפוגעת באיכות סביבה וצרכים דמוגרפים בישובים
5 . הגבלת יבוא לתחרות
ישנם עוד נושאים ובראשם טענתם באשר לקיים תכנון במסגרת לאומית והחובה לצמצם את הרווחיות השולית של הענף ולא החובה להעביר את הענף לתקופת מעבר לביטול התכנון ומנגנון מחיר המטרה. בבסיס משפט זה עומד הניתוח הכלכלי של הרפת השיתופית המשקיעה 7.22 ימי עבודה בפרה לעומת המגזר המשפחתי 9.23 ימי עבודה לפרה בערכים שנתיים.
הממשלה לעומת זאת רואה את ההתייעלות כחזות הכל.
שיפור במספר נושאים
1. הפחתת מחיר המטרה (23 אגורות) והפחתת המכס (מ- 8 ₪ בשנה הראשונה ובסיום התקופה 3 ₪ עם מנגנון על שמירת המכסה המיוצרת(המינימלית) על 1.5 מיליארד ליטר בשנה) ופתיחת מכסות אבקת חלב (80 אחוז עליה מכמות המכסות-סדר גודל של 35 מיליון ליטר בסה"כ בסיום התקופה) בצורה הדרגתית במשך שש שנים (2020-2026 ) מולם יתקבלו 325 מיליון ₪ להשקעות ענפיות.
2 . 75 מיליון ₪ יינתנו כתמיכה ישירה לרפתנים בעלי מכסה עד מיליון ליטר (תפיסת העולם של האוצר להעניק תמיכה ישירה אך ורק בלי משטר תכנון ומנגנון מחיר מטרה לא התקבלה במו"מ)
3. מנגנון רגולציה, תב"א, היתרים, שותפויות, ניוד, עובדים זרים ובקרה של הסכם ברמה יישומית.
4 . תקופת ההסכם תשע שנים.
5. הסקר בסיום ההסכם יעמוד על 1.5 מיליון ליטר יושמו ב-2025 בעוד 8 שנים. רק כדי ליצור מידתיות להסכם, בהסכם לוקר הופחתו 23 אגורת ב-4 שנים! ולא התקבל אפילו שקל בודד עבור השקעות ענפיות למעט קרן מענקים של 10 מיליון ₪ לבעלי מכסה מתחת ל 700- אלף ליטר.
בהסכם המשך של לוקר על היבוא, סיכמנו על מענק השקעות בן 65 מיליון ₪, חלקו להשקעות איכות סביבה מתוקף תקנות שפכים. בהסכם לוקר לא היה שום מנגנון יישומי לטיפול באתגרי הענף אפילו לא אחד!
הסקר נקבע ל 700- אלף ליטר ללא שום כלי ומנגנון להגיע למכסה זו. כל זה עם אנשים מטעמנו בתפקידי מפתח במשרד החקלאות.
הכרעה משמעותית
הענף עומד כיום לפני הכרעה משמעותית, לקבל רפורמה מורכבת המבטיחה וודאות דרך משטר התכנון ומנגנון מחיר מטרה לתשע השנים הקרובות או לחלופין להמתין לחלופה בלי וודאות ולראות ולצפות מה שיקרה ב-2019 . סוגיה מרכזית שאיננה נמצאת בהסכם עליו חתמו משרד החקלאות והאוצר, תהליכי הפרישה של רפתנים מהענף. רף מינימלי של שני ₪ בתהליך הניוד במועצת החלב כבר הוסכם בעל פה, ולא נכתב בגלל חוסר הסכמה של התאחדות לחתום על הסכם לפני האישור בממשלה.
דרך אגב עוד סעיפים מוסכמים הוצאו ובמהלך הימים הקרובים ידנו מחדש.
לסיכום
בימים הקרובים המגזרים המשפחתי והשיתופי יבצעו תהליכי הסכמות פנימיים ובכל מקרה רק הסכמה משותפת של שני המגזרים תאפשר חתימה על הסכם זה.
אישור ההסכם יהיה ע"פ הכתוב בתקנון התאחדות.
אביתר דותן