זה לא מובן מאליו שבעלי רפתות משפחתיות מתארגנים ביחד, אם תרצו, זה כמעט נגד ה- DNA המושבי. אך הרפתנים במושבים הבינו בשנים האחרונות כי אם לא יתארגנו וישתפו פעולה ביחד, הסיכוי שלהם לשרוד במציאות הכלכלית המורכבת, נמוך ביותר. לאור ההצלחה בצפון, החלו רפתנים מושביים גם בדרום הארץ, לפעול להתארגנות משותפת אמנם קיימות התארגנויות במושבים, אך התארגנות אזורית, של כמה מושבים ביחד, החלה רק בשנת 2015 בעמק יזרעאל. מאז הדבר צובר תאוצה וגם בדרום הארץ החלה התארגנות דומה בתמיכה ובעידוד של התאחדות הבקר.
באחד מימי תחילת הסתיו נסענו לעמק הירוק לפגוש את אלעד תמיר, מרכז ההתארגנות המשפחתית. אלעד מלא שבחים להתארגנות ומשבח את היתרונות שבשיתוף ובאיחוד כוחות.
המסקנה הנחרצת, ההתארגנות הינה רעיון נהדר, התורמת לרפתן הן בפן הכלכלי ובפן המקצועי. הבעיה היחידה היא, איך לא חשבו על זה קודם.
אלעד תמיר: "מאמין ברפת המשפחתית"
אלעד תמיר הוא בעצם הפנים החדשות של ענף החלב בישראל, בחור שהחליט להמשיך את הרפת המשפחתית במושב היוגב, האם רחל והאב אילן דור שני למשפחה ממייסדי המושב. אלעד מאוד מעורב, רפתן צעיר ונמרץ, מלא תשוקה ואופטימיות, מדור הבנים של משפחות הרפתנים שהחליטו לקחת את עתידם בידם. אלעד אכפתי, בעל רצון עז ללמוד ולהתקדם, אם תרצו, דור העתיד של מנהיגות הענף, אלעד נשוי לאור בת לחקלאים מאביאל, לזוג 3 ילדים. הרפת בעלת מכסה של 720 אלף ליטר, 70 חולבות 3 חליבות, החלב משווק לתנובה, כמו רבים בעמק, אלעד עובד עם מרכז המזון בנהלל.

איך זה להיות רפתן צעיר במציאות העכשווית?
אלעד מחייך ״מצאת את הבן אדם הכי אופטימי לדבר איתו. אני חושב שבסך הכל בסדר, תשמע, כמובן שכל עסק מפחיד אך השאלה מה עושים ואיך מתכוננים. יש ברפת המשפחתית אחריות גדולה הרבה יותר, בגלל ההורים וההבנה שיש לך אחריות על ההורים שלך. זה לא פשוט. חוסר וודאות קיים בכל עסק, זה נכון שאצלנו המצב יותר מורכב. יכולת המשחק שלי לחומרי הגלם שאני מייצר הוא כמעט אפסי. אם חלילה יבטלו את המכסות אני סוגר מיידית את הרפת ואני מאמין שכך יהיה עם רוב הרפתות בארץ. תהיה נטישה המונית של הענף״.
מה צריך לקרות שהרפת הישראלית תמשיך להתקיים בכבוד?
״התכנון חייב להמשיך כסדרו ולהיצמד למשטר המכסות. על מנת שתהיה הוזלה במחיר החלב בשער המשק, חייבת להתבצע התייעלות מאוד גבוהה כולל מחקרים בדגש על המזון. הרגולציה והבירוקרטיה גומרות אותנו וחייב לבוא שיפור בנושא״.
התארגנות הצעירים?
״הייתי שמח אם הצעירים היו יותר דומיננטיים ולוקחים את המושכות. למשל בהתארגנות, הייתי מצפה שהצעירים יהיו יותר דומיננטיים והגיע הזמן שאנחנו נוביל את הענף״.
מה דעתך על איחוד רפתות?
"יש כאלה שמתאים להם ויש כאלה שלא, אי אפשר לעשות הכללות. מה שנכון לאחד, לא בהכרח נכון לשני. מה שכן, שיתוף פעולה כלכלי, כמו שאנחנו עושים כעת, בהחלט נותן מענה משמעותי למי שבעד איחוד רפתות".
ביחד זה כוח
נפגשנו כמובן בחצר ביתו של אלעד תמיד, כשהגענו המנגל כבר דלק והאירוח היה למופת התארגנות המשק המשפחתית בצפון החלה לפני כחמש שנים, מספר אלעד "למעשה נאספנו רפתנים מכל מושב באזור והתחלנו להיפגש לישיבות והחלפת מידע". מתווה לוקר היה סוג של זרז להקמת ההתארגנות וטוטי מנהלל היה הקטר להתארגנות. יש לזכור כי המשק המשפחתי עבר זעזוע ולאחר שנים של רווחיות הבינו הרפתנים כי הגיע הזמן להתארגן. מאז ההתארגנות ההתמקצעות בעליה מתמדת והשינוי הגדול אירע לפני כשנה וחצי לאחר שאלעד תמיר קיבל על עצמו את ריכוז ההתארגנות. אלעד ״ביקשו ממני לקחת את ריכוז ההתארגנות בשכר והסכמתי, התחלתי לייצר פעילויות, כמו נושא הביוב, ימי עיון, נושאים כלכליים, כשהחשיבה היא איך לייצר פעילויות מקצועיות לשיפור רמת הרפתן. כיום יש כעשרים רפתות בהתארגנות והמטרה היא לצרף עוד רפתנים. ההתארגנות מותנית בתשלום סמלי. אלעד: ״התארגנות זה כוח, מי שחושב שלבד אפשר להשיג מחיר טוב יותר הוא חי בחלום".
בנוסף ההתארגנות בשיתוף פעולה ובתמיכת התארגנויות הקיבוציות התחילו בהעסקתו של מסווג בקר נוסף במסגרת בני בקר לצורך הכנסת הרפתות המשפחתיות למכרז בני בקר, זאת כדי לחזק את הרפת המשפחתית במכירת הראשים היוצאים מהרפת. מי שמרכז את הפרויקט ומסווג הינו אברהם כץ.

הקשר עם שה"מ
אחד מהנושאים החשובים, הוא ללא ספק רכישת ידע, לימוד והתמקצעות הרפת. כאן נכנסים לפעולה מדריכי שה"מ שלאחר ההתארגנות הרפתות המשפחתיות, הרבה יותר קל למדריכי שה"מ לייצר חיבורים, ימי עיון וקשר רציף, עם הרפתנים.
איך בעצם עובד הקשר עם מדריכי שה"מ ואיך ההתארגנות תורמת לעניין?
אלעד ״הקשר נובע מהרצון שלנו לייצר עוד פעילות מקצועית והרצון של שה״מ לתת. זה פשוט מאוד, הידע קיים ואנחנו כרפתנים צריכים רק לבקש ולרצות" ״נוצר כאן שיתוף פעולה משני הצדדים, יש כאן אופציה להגיע להרבה רפתנים משפחתיים ומצד שני ההתארגנות רצתה לייצר תוכן וריכוז של מאמץ הדרכתי למען הרפתנים״. ואכן החלו לייצר שיתופי פעולה ונוצרו מספר פרויקטים, הראשון פרויקט "ניטור ממשק צינון" שנעשה בקיץ האחרון. אלעד: ״תשמע, עצם העובדה שמדריכי שה״מ הגיעו בקיץ אחד לכמות גדולה כל כך של רפתות משפחתיות כ 30- במספר, משהו שלא היה אפשרי ללא ההתארגנות שלנו במשק המשפחתי, זה אומר הכל. הדבר המשמעותי לדעתי הוא שהפרויקט הזה הביא לתועלת כלכלית עצומה לרפתנים
ולדעתי חלקם עוד לא קולטים עד כמה״.
התארגנויות נוספות
בימים אלה מתארגנים בדרום רפתנים לקראת התארגנות משותפת, מידן לוי ממושב מרחבים מזכיר ההתארגנות אמר לנו "ראינו איך שזה עובד במקומות אחרים והחלטנו להרים כזו התארגנות גם אצלנו.
כרגע אנחנו עדיין בהקמה ובשיתוף עם ההתאחדות אנחנו כרגע עסוקים בגיוס רפתנים להתארגנות ובתקווה שבחודשים הקרובים נערוך מפגש ראשון". מוסיף ליאל דוידיאן יו"ר ההתארגנות ממושב פטיש "מדובר בחמישה מושבים ממועצה אזורית מרחבים עם מכסה כללית של 77 מיליון ליטר שבעבר לא היתה שום התארגנות. אנחנו החלטנו להתארגן ולהפוך את הנושא למקצועי יותר ולהקל את ההתנהלות שלנו מול הרשויות. בנוסף אנחנו רוצים להתארגן גם ככוח קניה, דבר שיקל עלינו יוזיל עלויות. אנחנו בתחילת הדרך ומתכוונים לארגן כנס בשיתוף המועצה האזורית, ההתאחדות, מועצת החלב. אני חייב לציין כי ההתארגנות הזו לא היתה קורמת עור וגידים ללא העזרה והתמיכה של ההתאחדות, אביתר וגיורא שמלווים אותנו ותומכים בנו".
פרויקט מבורך
טוטי בלוך ממושב נהלל שהיה הרוח החיה בהקמת ההתארגנות בעמק וכיום מכהן כיו"ר ההתארגנות מספר על ההתחלה "עוד בשנת 2015 היה לנו דין ודברים עם המועצה האזורית עמק יזרעאל ואז כחבר הנהלת ההתאחדות לקחתי על עצמי לארגן את הרפתנים בעמק בכדי לנהל מו"מ מסודר מול המועצה. במקביל מצא חן בעיניי רעיון ההתארגנות ואז המשכנו לפתח את העניין ומאז זה הולך וגדל וצובר תאוצה וכוח".
כיום כיו"ר שולחן בתנועת המושבים טוטי רואה חשיבות גדולה בהקמת התארגנויות כאלה בעוד אזורים בארץ "אני מאוד מקווה ומאמין שהנושא יילך ויתפוס תאוצה ויתרום לרפת המשפחתית בישראל מהבחינה הכלכלית והמקצועית. ההתארגנויות שלנו מאוד חשובות ומעבר להשלכות הכלכליות, מקצועיות, הן מאגדות אותנו לידי כוח משמעותי שאי אפשר להתעלם ממנו. אלעד מוסיף לסיום "אני חייב לציין לטובה ובחיוב את המרכז החקלאי העמק בראשות טושקו (משה בן שחר) ואיתם בירגר ללא שיתוף הפעולה שלהם אשר מהווה לנו בית, היה לנוהרבה יותר קשה להקים ולפעול כהתארגנות. ההתחברות שלהם לרעיון ומתן התמיכה המוסדית מחזקת את תהליך ההקמה והשירות שלנו לרפתנים ועל כך תודה להם".
