הרפת קטנה, שתי מכסות, 2 מיליון ליטר מכסה לשנה, בהגרלה האחרונה זכה נתנאל במכסה של חצי מיליון ליטר נוספים ובכוונתו לבנות רפת ולבקש אישור לחליבה משותפת. כ 180- חולבות ברפת רובוטית ממוצע של 3.2 חליבות לפרה. נתנאל ״אנחנו בהליכים תכנוניים למעבר למכון חליבה של 14 עמדות בכל צד וכרגע אנחנו בודקים עם איזו חברה ללכת״. המזון מגיע ממרכז מזון נוב, החלב מועבר למחלבות רמת הגולן, נתנאל, מושבניק, שאינו מרבה לחייך, איש עבודה, מספר לנו בגאווה "הפרסומת של סופר סל לחלב צולמה כאן אצלנו".
הרובוט לא זכה להצלחה בארץ, איך זה אצלכם?
״כן, אחרי מתווה לוקר למכון הרובוטי קשה לספק את המכסה ולהקים 2 רובוטים למכסה של 700 אלף ליטר זה לא כלכלי. קצב הגידול הכריע את הכף והחלטנו לעבור למכון חליבה. יש סוג של יתרון לרובוט בעניין כוח האדם אך עלות הקניה והתחזקה בעייתי. יש משקים שעובדים עם רובוט ומאוד מרוצים, גם אני מרוצה אבל יש תקרת זכוכית וזו למעשה הבעיה. הרובוט טוב לרפתות קטנות במיוחד, תיירותיות״.
ברפת עובדים נתנאל, אביו שהקים את הרפת ושני עובדים זרים, נתנאל נשוי עם 3 ילדים מספר לנו "הרפת הוקמה בשנת 92 והיא נבנתה מאחורי הבית של אבי ובשנת 2011 עברנו לרפת החדשה". על השותפות אומר נתנאל ״בעצם מדובר בשלושה חברים שהקימו שותפות לפני כשלושים שנה שלאט לאט הלכה והתפתחה וגדלה. כל שותף אחראי בעצם על תחום משלו וביחד זה ההולך נהדר לכולנו. השותפים הם איציק בלסברג המסגר ויוסי נאמן במטעים של נקטרינה אפרסק ותפוח ויש לנו בית אריזה שבעצם מהגידול עד השליחה לשוק הסיטונאי אנחנו אחראים על הכל".
הרפת הקטנה שלכם, משתלמת?
״זה דבר משתלם שנשחק מאוד בשנים האחרונות. אם השחיקה לא תיעצר אז תהיה לנו בעתיד בעיה קשה. זה האמת נכון לכל ענף החקלאות בישראל, לא רק לענף הרפת. הרווחיות של החקלאים נשחקת ואם הדבר לא ייעצר נמצא את עצמנו במציאות בעייתית ביותר״.
ובתוך המציאות הזו, איך זה להיות בן ממשיך?
״תראה אני מאוד אוהב חקלאות בכלל ואת הרפת בפרט, אני בעיקרון למדתי ראיית חשבון וכמעט סיימתי את התואר ואחרי התמחות של חודשיים הבנתי שזה לא בשבילי ורציתי לחזור למושב מה גם שפגשתי את אשתי שריי ואז בהחלטה משותפת רצינו לחזור למושב. משנת 2011 אני ברפת ואני מאוד מרוצה, הן מהעבודה והן מאיכות החיים כאן בגולן".
מה הכי חשוב מבחינתך בהצלחת הרפת?
״בעיקר מעקב נכון על הפרות ולהיות בשליטה כל הזמן. הטכנולוגיה כיום היא לטובתנו וניתן לעקוב גם מרחוק אחר הרפת והפעילות. מאוד חשוב להיות עם היד על הדופק ולאבחן במהירות כל תקלה הכי קטנה. בסך הכל יש כאן מזג אויר נעים וזה יתרון מאוד גדול לרפת החלב".
איך אתה רואה את הענף בעשור הקרוב?
״השנים הקרובות יהיו קריטיות לגבי העתיד של הענף, ברור ששמירה על המכסות זה העוגן החשוב בענף. אנחנו גם מאמינים שיישאר ולכן אנחנו ממשיכים להשקיע לא מעט כסף. שימור המנגנון הקיים כולל מחיר מטרה וכל מה שקשור לשמירה על תכנון ויציבות הענף. ענף הרפת בישראל הוא ענף המתקדם במהירות ונחשב לאחד הטובים בעולם, מדינת ישראל חייבת לשמר אותו ולדאוג שימשיך להתפתח".
ומה דעתך על חשיבות השמירה על הרפת המושבית?
״תראה, יש כאן נושא התיישבותי ציוני שהוא גם חשוב למדינה, יש חשיבות למשק המשפחתי ולא רק בגלל הסיבות הכלכליות. מאוד חשוב מבחינתי לשמר את המשק המשפחתי ולסייע לדור ההמשך ולהבטיח את עתידו הכלכלי. יש דברים שהמדינה חייבת לעשות ולא רק בגלל סיבות כלכליות״.
מעניין ! הרפת של המאה הבא!