אורי ספיר, סמנכ"ל מרחבים בשומר החדש: "המדינה התעוררה וההבנה כבר קיימת אך עדיין הדרך ארוכה למיגור תופעת הטרור והפשיעה החקלאית בישראל".
באגודת השומר מדברים על כי בשנת 2018 היקף הנזק מטרור חקלאי עומד על היקף של 1.1 מיליארד שקל מספר התואם גם את הנתונים המשטרתיים. "זה מספר הזוי באם נזכור כי מספר המשקים החקלאיים הוא כ 10- אלפים ובעצם אם נפרוט את המספר זה כ 100- אלף שקל למשק בישראל. מדינת ישראל חייבת להקטין את הנתון הזה, דבר שיתרום גם להפחתת יוקר המחיה כי בסוף הכל מתגלגל לצרכן".
בשומר החדש אין יום ללא אירוע של פשיעה חקלאית, האירועים נרשמים מדרום הארץ בערבה ועד הצפון הרחוק. מתנדבי השומר יוצאים כל לילה לשמירה על שטחי החקלאות הפתוחים בכל רחבי הארץ בעיקר בפריפריה. בשיחה עם אורי ספיר, סמנכ"ל מרחבים בשומר החדש, עולה תמונת מצב
קשה של אירוע רודף אירוע ומדינה שלמרות השיפור וההבנה, עדיין אינה עושה מספיק, בכדי לשלוט ואף למגר את התופעה הקשה והמסוכנת. מבחינת הנתונים היבשים אומר אורי, מדובר על מאות רבות של מקרים בשנה ונזק כלכלי מצטבר עד לידי סגירת משקים ונטישת אדמות חקלאיות.
טרור חקלאי יש מי שאומר שאתם מגזימים?
"תראה, משחק מניפולטיבי במספרים כולם יודעים לעשות, אנחנו עובדים בצמוד עם מאות חקלאיים ואנחנו מחויבים להם. מטבע הדברים, אחת העבירות השכיחות המביאות לתופעה של נטישת אדמות, היא תופעת פרוטקשן שבחלק מהמקרים באה לידי ביטוי שהחקלאי נותן חלק מהאדמה
לעבריין בניסיון להימלט מהטרור החקלאי. אנחנו לא מתכוונים לחשוף את אותם חקלאים אך אנחנו בהחלט מוכנים להגיע לשטח עם אותם ספקנים ולפגוש את החקלאיים עצמם. אתן לך דוגמא, בזמן האחרון התערבנו בשלושה מקרים, האחד בכפר הנשיא, השני בבית לחם הגלילית ואילו השלישי באזור עומר בדרום. בשלושת המקרים החקלאיים סירבו לשלם פרוטקשן, ספגו נזקים עד לכדי סכנה להמשך קיום המשק ואז פנו אלינו. אנחנו העמדנו את כוח האדם שלנו ומתנדבי השומר החדש, שהפכו להיות המגן האנושי מול התופעה ומנעו פיזית את המשך הנזקים. אך לצערי הרב זה לא רוב המקרים ויש מקרים בהם החקלאים משלמים וסובלים ובחלק גדול מהמקרים אף נוטשים את הקרקע ומשחררים בעצם את הקרקע למדינה ובמקרים אחרים, הם מאפשרים לעבריין שימוש לא חוקי בקרקע החקלאית. זו תופעה מסוכנת מאוד וכל מי שעיניו בראשו, יודע, רואה ומבין כי המדינה פשוט חייבת להילחם בתופעות אלה".
ההבנה קיימת מה זה אומר ומה צריך?
"היקף התופעה והנזקים של הפשיעה החקלאית ברורים כיום למקבלי ההחלטות בממשלה ולמשטרת ישראל. לדוגמא, הקמת בסיס הפעלה משותף למתנדבי השומר ומשמר הגבול, חקיקה מתקדמת אל מול מחוללי הפשיעה החקלאית. מה שחסר, זו הנהגה שתראה את הבעיה הזו כבעיה כוללת ותפעל כגוף אחד כולל ריכוז המשאבים בצורה כוללת. לצערי, כיום אין אף גורם המתכנן את הפעילות הכוללת וכאן אנחנו בשומר נכנסים לפעולה"
התעורר איזה ויכוח האם זו תופעה של טרור או פשיעה חקלאית?
"האמת, זה בכלל לא משנה, במבחן המציאות, זו תופעה הגורמת לנזק אדיר הן לחקלאים והן למדינה, שכל אחד יבחר איך לקרוא לזה. בסוף כשאתה מעריך יריב ורוצה להתמודד מולו אתה עומד מול יכולותיו. במבחן התוצאה, בשנים האחרונות מדינת ישראל איבדה שטחים חקלאיים רבים, חלק
מהשטחים, ננטשו כתוצאה מפשיעה וחלק כתוצאה מטרור חקלאי, אך בשני המקרים המדינה חייבת להילחם בתופעה בנחישות. אני בהחלט מודע לרגישות הנושא אך בסופו של דבר קיים תהליך מסוכן ואנחנו כמדינה חייבים לעצור אותו".
זקוקים לעוד מתנדבים?
"כן, בוודאי, הרי בסופו של דבר, כל פעילות השומר החדש סובבת סביב מעורבות של אזרחים ומתנדבים התורמים מזמנם, כספם ומרצם להשפיע על עתידם. הייתי רוצה ושמח שעוד אנשים יצטרפו לשומר החדש במטרה לשמור על השטחים הפתוחים במדינת ישראל. זה לא רק עניין של כלכלה והישרדות של משקים חקלאיים, אלא גם מאבק על שליטה בשטחי ישראל וציונות ללא ציניות, אלא תכל'ס בשטח".
נתוני הפשיעה מאז תחילת 2019
מאז תחילת השנה הגיעו לארגון השומר 150 דיווחים על אירועי פשיעה חקלאית- הן ממשקים שמקבלים סיוע מהארגון והן ממשקים שלא מקבלים סיוע מהארגון. בחודשים נובמבר- דצמבר 2018 אנו רואים מגמת עלייה באירועי הפשיעה החקלאית. עיקר אירועי הפשיעה החקלאית הם גניבה – 89 אירועים, כאשר 60% מאירועי הגניבה מדווחים למשטרה, ולאחריהם מובילים אירועי הפלישה – 22 אירועים, כאשר רק 36% מאירועי הפלישה מדווחים למשטרה.
מחקר חדש ודיווחים חלקיים למשטרה
ורד סיבוני, מנהלת מכון המחקר של השומר החדש: "אנחנו הבנו במהלך 2018 כי הנתונים הנאספים אינם משקפים את המתרחש בשטח. חלק מהחקלאים פשוט אינם מתלוננים או פונים למשטרה, כך שברמת הדיווח יש חוסר. לכן מה שעשינו, התחלנו במחקר והתקשרנו אחת לחודש לחקלאים שהסכימו להיות חלק מהמחקר, כ 120- משקי בית. לכן מספטמבר 2018 יש לנו נתונים עדכניים יותר. אנחנו מדברים על 131 אירועי פשיעה חקלאית מספטמבר עד דצמבר, למעשה כל יום יש אירוע פשיעה אחד, היקף הנזק כ 6- וחצי מיליון שקלים. האירועים מסווגים לחמישה סוגים: גניבה, גרימת נזק לרכוש, הצתה, תלישה ואלימות פיזית. אנחנו רואים כי עיקר האירועים הם אירועי
גניבות ובנובמבר דצמבר רואים עליה משמעותית באירועי הפשיעה". משטרת ישראל פרסמה כי בשנת 2017 היו 1007 אירועי פשיעה חקלאית וניתן להניח כי ב 2018- המספר יהיה גבוה יותר. למעשה, כל יום מתרחשת פשיעה חקלאית בישראל. ורד אומרת כי "מהנתונים שלנו, לפחות כ- 50 אחוז מהפשיעה אינם מדווחים למשטרת ישראל". ורד פונה לחקלאים ומבקשת כי יצטרפו למחקר שיעזור לשומר החדש לעדכן את הנתונים ברחבי הארץ, זה מצריך רק שיחת טלפון אחת לחודש.