אין כמעט חקלאי שלא נפל קורבן לפשיעה חקלאית, למרות הפשיעה היום יומית, רק אחוז קטן מגיע לידיעת המשטרה. החקלאים פשוט אבדו אמון במערכת וביכולתה לטפל בתופעה המאיימת על פרנסתם וביתם. זוהי למעשה אינתיפאדה הגורמת לחקלאים רבים לנטוש או לחשוב על נטישת הענף ועזיבת השטחים הפתוחים.
תודה לדוברת ארגון השומר ליאת כהן, על העזרה באיסוף הנתונים.
מנתוני ארגון השומר החדש, עולה כי משיחות עם החקלאים הם מגישים תלונה למשטרה בגין כ 25%-15%- מאירועי הפשיעה החקלאית, וכ 85%-75%- מהאירועים כלל לא מגיעים לידיעת המשטרה. מתחילת השנה ועד עכשיו מתועדים בשומר החדש כ 150- מקרים חריגים בנגב ובגליל הכוללים: ניסיונות גניבה, ונדליזם, חיתוכי גדרות, פלישות, גניבות, הצתות. אנו מביאים מספר מקרים משמעותיים מהחודשים האחרונים. הנה הפנים והשמות של החקלאים המתמודדים יום יום, עם התופעה. זוהי רשימה חלקית בהחלט, הם משלנו ובעצם כמעט כולנו.
גליל, איום ממשי על עתיד החקלאות והשטחים הפתוחים
ניסיונות גניבה ברפת קיבוץ רגבים
בסוף השבוע (22.3) נמנעו 2 גניבות של עשרות פרות חולבות ברפת רגלים שבקיבוץ רגבים. הגנבים חדרו לקיבוץ בשישי בערב, שחררו עשרות פרות מהרפת לשטחי המטעים בניסיון להוביל אותן אל מחוץ לקיבוץ. כיתת הכוננות הגיבה מהר והוקפצה לשטח, הגנבים נמלטו והפרות הוחזרו. למחרת בבוקר, הגנבים מנסים שוב באותה השיטה. בעקבות הגברת השמירות שתוגברו שוב נמנעה הגניבה.
מפעל חיי נהרס
הסיפור העצוב והבלתי נתפס של אדיר חדד, חקלאי צעיר מעלמה שאיבד את כל עולמו. שבוע לפני חתונתו (ב 4.3) חדרו 2 גנבים למושב, גנבו 2 רכבים, והעמיסו את כל 120 הטלאים של אדיר. הגנבים פרצו את מחסום בזק ונמלטו לכיוון השטחים. עד ליום פרסום הכתבה, לא נמצאו הטלאים. עלותם נאמדת ב 150- אלף שקל. אדיר חדד: "אין לי עודף של כסף כדי להשקיע בשיקום הריסות מפעל חיי".
קיבוץ ארז – תכנון וגניבת עגלים
בבוקר ה 15.1- גילו בקיבוץ ארז בעוטף עזה כי 12 עגלים ועגלות נגנבו במהלך הלילה. משאית שהגיעה, ככל הנראה לשטח המרעה מחוץ לקיבוץ עם מספר עבריינים שהפרידו בין העגלים הצעירים לפרות הבוגרות. העגלים נגנבו. כוחות מג״ב הגיעו למקום וממשיכים בחקירה במידור המודיעיני.
גלעד, עין השופט, רמות מנשה – גניבות בע"ח
בחודש וחצי האחרונים ובמהלך כל סוף שבוע, אירעו מקרים של גניבות בע"ח. סה"כ בחודשיים האחרונים כ 60- בע"ח. חקלאים שכמעט מרימים ידיים, בשיחות איתם הם מוסרים שהם כבר אמרו נואש מלפנות למשטרה.
סכנה לחיסול העסק
דן חקלאי צעיר בן 34 ממטולה מגדל עדר של 150 פרות על גבול לבנון על אף הקשיים הכרוכים בלהיות חקלאי בישראל דן עוסק בזה כ 10- שנים משום שלדבריו "זה נותן סיפוק להניב משהו שהוא קשה לעשייה, ליצירה ולהתחדשות." אחד הקשיים הגדולים ביותר לחקלאים לדעתו של דן זה הקושי המנטלי: "אתה יודע שאתה נכנס לדבר שיש בו הרבה דברים להתמודד איתם ומראש יהיה לך קשיים ומגבלות. אתה יודע מראש שאתה הולך לספוג אך בגלל הערכיות ואהבה למקצוע אתה מוכן להתמודד עם זה".
כשדן הגיע לשטח הוא ספג איומים, חיתוכי גדרות ושריפות של שטחי המרעה שחלקם סיכנו את תושבי קרית שמונה. לפני כ 3- חודשים (נובמבר 2016) גורמים עוינים הציתו לדן מתבן וגרמו לנזק של מעל 100 אלף ₪.
דן מספר: "חלק מהסיכונים זה שאתה יודע שיגיע מתישהו גורם עוין וינסה לפגוע ברכוש בכל צורה שהיא, שריפה, הרעלת בקר או חיתוך גדרות בשביל לקחת ממני את אדמות מרעה. זו שיטת הסלאמי. כל פעם הם פוגעים קצת עד שמייאשים את החקלאי ואז הוא נאלץ לוותר על הכל. ואם אין דור המשך או גיבוי כמו השומר החדש, אז זה פשוט קורה מהר יותר, חיסול העסק".
על אף הנזק והאובדן הגדול דן חזר לשגרה מהר מאוד ולא נשבר: "אם לא היה לי את השומר וקולגות שתומכים בי, קשה לי מאוד להאמין שהייתי הולך עם האידיאולוגיה שלי ולהמשיך ולרעות. אחרי השריפה הבאנו חבילות חציר, והתחלנו לבנות שוב. מה שנקרא תקענו את הדגל בחזרה."
לפני כ 3- חודשים זיהה דן בשטח 22 מטעני נפץ רבי עוצמה שנזרקו מעבר לגדר הגבול הלבנונית והוחבאו סמוך. הדיווח הוביל למעצר 55 חשודים המואשמים בריגול וסיוע לאויב. בכתב האישום אף נטען כי הם התכוונו לבצע פיגוע תופת בישראל. בימים אלה מתקיים המשפט.
קיבוץ גזית, עדר בקר שיתופי
סדרה של חיתוכי גדרות בשווי אלפי שקלים לקיבוץ גזית שטחי מרעה נרחבים בהם הם מגדלים את עדר הבקר השיתופי. בקיבוץ סבלו בעבר מניסיונות גניבה, פלישות עדרים (כאשר עדר פולש לשטח שאינו שלו ולמעשה גוזל את המזון המיועד לעדר המקומי). מיוני שעבר ועד עכשיו נחתכה הגדר כ 4- פעמים סה"כ כ 15- ק"מ ע"י פושעים אלמונים- נזק של כ 300- אלף ₪ מצטבר. מדי בוקר נמצאו החיתוכים וחלקם תוקנו ע"י הקבלן אך יום לפני הכנסת העדר נעשה שוב חיתוך רציני. לפני כחודש וחצי שוב ספגו בשטחי המרעה חיתוכים רציניים.
התנכלויות יומיומיות, חיתוכי גדר, פלישות, גניבות.
מזה 40 שנה סובלים חקלאים רבים בגזרת יבנאל מנחמיה ועמק הירדן מעבריינות יומיומית המשחיתה חלקות של רשות הטבע והגנים ומחריבה את המרעה של החקלאים, לצד חיתוכי גדר ונזקי רכוש. אחרי אינספור מקרים, התגייסו בשומר החדש לתעד את שורת העבירות שמתבצעת ללא כל הפרעה מדי יום. במשך כ 4- חודשים (ינואר-מאי) תועדו מאות מקרים בעיקר בשטחי המרעה של 2 חקלאים, יהודה מרמור ויחיאל אלמקייס. המתנדבים שהגיעו לשטח מצאו פגרים מושלכים, כ 500- מ' של גדרות ב 8- מוקדים הושחתו, ופלישות בשטחי המרעה של יהודה מרמור, יחיאל אלמקייס, שמורת הטבע עין איילות. בנוסף, גדרות עצים ושתילים הושחתו בחלקת יער צעירה של קק"ל. במהלך אותו "מבצע" הוגשו כ 120- תלונות במשטרה (עם תיעוד שאספו מתנדבי השומר החדש) ע"י 2 החקלאים. כרגע יש 13 תיקים לכתבי אישום. עם סיום מבצע התיעוד, באמצע מאי שעבר, ולאחר שהוגשו תלונות במשטרה, ספג אלמייקס שריפה קשה (החשודה כהצתה) באחד משטחי המרעה החשובים שלו. שטח עם חלקה זרועה שהיה מיועד להשבחת מרעה. דיווח מחקלאים באזור על שריפה שפרצה בשדות החיטה של יחיאל הופצו ואל המקום הופץ צוות מתנדבים של השומר החדש שהזעיק את כוחות כיבוי האש, מג"ב, משטרה וצבא. במשך כשעתיים נאבקו הכוחות בשריפה שכילתה עשרות דונמים של חיטה וגרמה לנזק בשווי של אלפי שקלים. חודש לפני חתכו ליחיאל גדרות ב 12- מוקדים בו זמנית. גם יהודה בתקופת זו ספג שריפה (החשודה כהצתה), חיתוכי גדר חוזרים ונשנים, גניבת ציוד (מנע בקר) ופלישות הנמשכות עד היום.
ב 27.3- אחרי מאבק עיקש של עשרות שנים בית המשפט המחוזי קבע כי על הפולשים לפנות את השטח תוך 90 יום. עם זאת, בשבוע זה הוא עדיין ספג פלישות ואיומים.
גניבה בשווי רבע מיליון שקלים מוטטה חקלאי צעיר
אלעד, חקלאי צעיר מהגליל התחתון שעזב את העיר כדי לעסוק בחקלאות, הגיע לבית לחם הגלילית והקים משק. מדובר בעדר חדש לגמרי. לאחר שנה אחת בלבד נגנבו מהדיר שלו 98 כבשים מזן דרופר בשווי רבע מיליון ₪. בקיץ שעבר, אלעד יצא לחצי שעה כדי להביא מזון לטלאים ובזמן הזה הדיר נותר ריק. מדובר במכה אנושה לחקלאי שבלילה אחד גונבים את כל פרנסתו. הארגון שומר על עדרים בסביבה, רכז השטח של הארגון הגיע למקום וסייע לאתר את נתיב הבריחה, אך הכבשים לא נמצאו. אלעד כרגע שוהה באפריקה. נסע לעבוד בחו"ל לאחר שהמכה שיתקה את הדיר שבנה ולמעשה מוטטה אותו.
הנגב פרוץ והפשיעה משתוללת
רתמים – התנכלות שיטתית לחקלאים והשחתת שתילים
רתמים הוא יישוב יחסית חדש ברמת נגב. ביישוב 7 חקלאים שמגדלים בו חוחובה בכ 500- דונם. צמוד ליישוב נמצא כפר שנקרא ביר הדג', כפר שיוצאת ממנו הרבה פעילות לא חוקית. הבנייה בכפר והתיישבות הפזורה בו לא חוקית. תושביו מתנכלים באופן שיטתי לחקלאי רתמים מאז שאנשי רתמים התיישבו באזור והחלו לפתח את החקלאות. ב 3- השנים האחרונות חלה התגברות בהתנכלויות. כי אלו השנים בהם פותחה החקלאות ביישוב ונטעו שתילי החוחובה. השכנים אינם "רואים בעין יפה" את נטיעת השורשים של התושבים.
ביומיום זה מתבטא בעיקר בהשחתות וונדליזם. הריסת שתילים, דריסה, הריסת ציוד השקיה, ריסוס כתובות נאצה, ניקוב מכלי דשן. ההתנכלויות מתגברות בכל פעם שהמנהל או המשטרה עורכים פעילות בכפר. תושבי הכפר בוחרים להשתמש בחברי רתמים כשעיר לעזאזל ולפרוק עליהם את הכעס והתסכול. לפני כ 3- חודשים ספגו ברתמים גל של אלימות ופגיעה קשה בשדות.
הצתות של מתבן ושריפה של 6,000 דונם של שטחי מרעה בחצי שנה
נעמן דג: "זו תופעה די רגילה אצלנו שפוגעים, שחותכים גדרות, שמציתים מרעה. התוצאה המושגת של כל הפגיעות בבקר היא ערעור הבסיס הכלכלי של כולנו כאן. ואנחנו בסופו של דבר מפסידים. אם אנחנו מפסידים אז כל העסק מתמוטט והשטח נעזב ועובר לידיים אחרות, ובמקום מרעה ושטח פתוח נקי אנחנו נקבל משהו אחר לגמרי…". למושב לכיש יש כ- 22,000 דונם שטח מרעה בחכירה ממנהל מקרקעי ישראל.
עדר הפרות המונה כ 300- ראש רועה בשטח זה והוא שייך לבוקר נעמן דג. שבמקור עוסק ככוורן. נעמן דג הוא בוקר מהמושב כבן 80 שסובל קשות מגניבת עדרים והצתות בשטחי המרעה. נעמן אומר כי לפחות פעמיים בחודש גונבים מהעדר שלו פרות. נעמן מפסיד כסף רב מאחזקת המרעה ומחזיק בו מתוך ההבנה כי אם הוא ינטוש את העדר והקרקע, הקרקע לא תהיה יותר בבעלותו. בשנה וחצי האחרונות ספג נעמן 2 הצתות של מתבן בשריפה איבד נעמן 25 טון(!) של קש כותנה וקש חיטה, שהיו מיועדים להאכיל את המרעה במהלך החורף והנזק הכלכלי למקום מוערך בעשרות אלפי שקלים.
בפברואר שעבר הוצת המתבן שנית לאחר שכבר שוקם. בפעם השניה בתוך 4 חודשים, הוצת שוב המתבן! ב 3- בבוקר קיבל נעמן טלפון שהמתבן עולה באש. 13 טון של חציר נשרפו. גם הפעם הוגשה תלונה למשטרה, גם הפעם אין קצה של חוט.
חניכי שנת השירות בשומר סייעו רבות בכיבוי השריפות. בנוסף, ספג גניבה של 150 קילו דבש מהכוורות. ביוני שעבר התחוללה שריפת ענק החשודה כהצתה שבה נשרפו כ 6000- דונם. מדובר באחת השריפות הגדולות שידע האזור בשנים האחרונות.
גניבת ענק של 80 טלאים בשווי רבע מיליון ₪.
ניסים פרץ: "כל חקלאי מחכה שיגיע התור שלו. זו כמו רולטה. כל לילה שאני הולך לישון אני חושב – האם הפעם המכה תיפול עליי?" פרץ מגדל כבשים מזן נדיר בשם "דרופר", ייבא אותן לארץ בעצמו. פרץ הוא חקלאי וותיק המגדל צאן בחוות בודדים סמוך לרוחמה. בעבר הוא לא ספג גניבות ושמר על קשר מצוין עם שכניו. לאחר שחוות סמוכות החלו לספוג גניבות הוא החל לחשוש והעדיף לבקש סיוע מהשומר החדש. בעיקר כי הוא מתפעל את החווה לבדו.
בלילה שלא התקיימה שמירה, התבצעה גניבה ענקית. 80 כבשים בשווי רבע מיליון ש״ח נגנבו באפריל האחרון בלילה מחוות "אמירי יוסי". כ 20- כבשים נמצאו על-ידי ימ"ר דרום. לפי הסימנים, הכבשים נגנבו דרך פרצה בגדר שהובילה אל נקודת ההעמסה כ 300- מטר מהחווה. בזכות פעילות מהירה וממוקדת של ימ״ר דרום נמצאו חלק מהכבשים בכפר באזור. בנוסף, נמצאו גם 14 כבשים שנגנבו מחוות נחל עשן שלושה וחצי חודשים אחרי האירוע. צוות השומר הגיע למקום וסייע בהעמסה, מיון וסימון הכבשים והחזרתם לבעליהם. כעת מתבצעות אצלו שמירות קבועות של מתנדבי השומר החדש.
תגובות
ח"כ חיים ילין יו"ר הלובי החקלאי בכנסת
״הפשיעה החקלאית לצערי, לא בסדר העדיפות של משרדי הממשלה. הגיע הזמן שיטפלו בנושא הזה. חייבים לפעול להקמת משטרה חקלאית במשרד החקלאות.
יש לפעול בדחיפות להקמת בית משפט לנושא פשיעה חקלאית עם אכיפה וענישה מרתיעים. דבר נוסף, לדאוג לכיסוי ביטוחי לחקלאים, זה בלתי נסבל שהם לא יכולים לבטח את רכושם וציודם. הפשיעה החקלאית זה מאבק מהחשובים שיש כיום. זו פשיעה שכבר מזמן חצתה את רף הפשיעה הפלילי והיא הפכה לציר של טרור נגד המדינה והממשלה חייבת לטפל בזה בנחישות ובדחיפות".
מאיר צור מנכ״ל המושבים
״הפשיעה החקלאית הפכה כבר מזמן למכת מדינה והגיע הזמן שהממשלה תיקח אחריות ותטפל בבעיה הקשה הזו המאיימת לא רק על החקלאים אלא על בטחון מדינת ישראל. כבר לא מדובר כאן רק בפגיעה בחקלאים וברכושם אלא מאבק אמיתי על השטחים פתוחים בפריפריה. צריך לומר את הדברים מבלי להסתתר, רוב הפשיעה החקלאית מבוצעת על ידי בני מיעוטם ושוהים בלתי חוקים הרואים בפשיעה, כלי להשתלטות על שטחים חקלאיים כחלק ממאבקם על המדינה. אני קורא לממשלה לפעול מיידי כנגד העבריינים ולספק בטחון לחקלאי ישראל״.
דובי ווייס מרכז רפת ניר גלים וחבר מועצת התאחדות מגדלי הבקר
"התופעה היא תופעה עתיקה של גנבי בקר ומדינת ישראל לא דואגת לעניין כמו בנושאים אחרים, לדוגמא גניבות הרכב. מדובר בכנופיות מאורגנות היטב ולמרבה הצער גם לעשות. מה שצריך לעשות זה חייבים להשלים את גדר ההפרדה לאורך כל התוואי. סיורים לאורך הגדר כיוון שהגדר נפרצת מעת לעת. חייבים להתחיל בבדיקה של כל כלי הרכב הנכנסות מישראל לשטחים. זוהי נקודה בעייתית והבידוק יהיה ארך ומייגע ולחץ התושבים הגרים ביהודה ושומרון מונע את הבדיקה. במישור האידיאולוגי גידול צאן ובקר הוא כלי המבסס את ההתיישבות אצלנו וגם ברשות הפלסטינאית ולכן הנושא
חשוב לרשות והגניבות זה חלק מאידיאולוגיה וכמובן החלשת ההתיישבות החקלאית בארץ כמו גם תופעת הפרוטקשן (דמי חסות ר. זלץ). ברגע ששטחים מתפנים במיוחד באזור הנגב, הם נתפסים על ידי בדואים, אין כאן וואקום. יש כאן גם היבט בטחוני בעל פוטנציאל אדיר להוצאת פיגועים. מג"ב רואה עין בעין את המציאות אך לצערי כוחו מוגבל".
פנינו לדובר מג"ב לבקשת תגובה, שהפנה אותנו למשטרת ישראל. לכשתתקבל תגובת המשטרה. היא תפורסם במלואה.
בשנת 2017-2018 יקבלו המועצות תקציב התחלתי לביצוע מרכיבי הביטחון ביישובי העורף, זאת לאחר מאבק ודיונים ממושכים שהתקיימו במשך כשנה וחצי בוועדת הפנים של הכנסת. בשנים האחרונות חשופים היישובים לגלי פריצות אדירים ופשיעה חקלאית והתושבים חשים שביטחונם הופקר. מרכיבי ביטחון הינו תחום פעולה אשר נועד לתת מענה לביטחון האישי של האוכלוסייה האזרחית בעורף בתוך היישובים, באמצעות מרכיבים כגון – מוקד רואה, מצלמות אבטחה, גדרות ביטחון, אמצעי התראה, כלי רכב לרכזי הביטחון המתנדבים, חסימת פרצות בגדרות מערכת ועוד. במהלך הדיונים שהתקיימו בוועדה בראשות חה"כ דודי אמסלם במשך חודשים ארוכים, ייצגו ראשי המועצות את תחושת חוסר הביטחון ביישובים שלהם, והציגו נתוני פשיעה שכוללים בין השאר פריצות רבות לבתים מידי לילה, פשיעה חקלאית בהיקפים אדירים, איום על חיי התושבים על ידי חדירות לישובים ועוד. את הדיון יזמו ראשי המועצות של שדות נגב ומרחבים, תמיר עידאן ושי חג'ג', לאחר גל פריצות בהיקפים גדולים ביישובי המועצות.