ד״ר יניב לבון, עובד בהתאחדות כבר למעלה מ 5- שנים וכיום הוא למעשה מנהל את תוכנת נ.ע.ה, אולי הכלי החשוב ביותר לניהול הרפת בישראל. יניב הגיע להתאחדות לאחר שסיים את לימודי מדעי בעלי חיים בפקולטה לחקלאות. את עבודת הדוקטורט בנושא מחלות עטין ופוריות, הגיש בהנחיית פרופסור דויד וולפנזון מהמחלקה לבעלי חיים בפקולטה לחקלאות ופרופסור גבריאל לייטנר מהמכון הווטרינרי. יניב מספר על תחילת דרכו בהתאחדות "״בהתחלה הגעתי
לנושא ספר העדר ולאחר מכן עסקתי בביקורות חלב וגם בהדרכה ובעצם כשאני חושב על זה, עסקתי במרבית התחומים בהתאחדות. בועז חנוכי שהיה מנהל נעה ובעצם הוא זה שבנה את התוכנה ביחד עם אפרים עזרא ואנשים נוספים, קרא לי להצטרף לעבודה על התוכנה. נעה כבר היתה תוכנה מבושלת שנמצאה במרבית הרפתות בארץ ובעצם כיום זוהי התוכנה היחידה המשמשת לניהול רפת החלב בארץ על מגוון תחומיה.
כאשר בועז עזב סופית אני למעשה נכנסתי להחליף אותו באופן מלא".
שדרוג מתמיד
צוות התוכנה מונה נכון לעכשיו 2 מתכנתות, אלינור ברדה וענת סנדובסקי ואת שלושת המדריכים בשטח, כרמל יערי באזור הדרום, דוד בן עוזיאל באזור המרכז
והצפון ואת שחר האריס העובד באזור הצפון ועוסק בעיקר בהדרכת נעה בשר.
בהתאחדות עומדים לפני קליטה של מדריך נוסף כבר בתקופה הקרובה.
איזו דרך עברה התוכנה בחמש השנים האחרונות?
״תראה, התוכנה כל הזמן משתנה ולמעשה משתדרגת על בסיס קבוע. לאחרונה שדרגנו בעיקר את נושא דוחות הפוריות ונוספו המון דוחות המהווים מעין רפואת עדר ומנסים מעבר למידע היבש, לנסות ולהסביר את השינויים שהרפת עוברת ברמת מדדים מקצועיים. נכנסו גם דוחות וגרפים חדשים בנושאי מחלות ותאים סומאטים. כמו כן, הרבה שינויים נעשים לאור בקשות של הרפתנים עצמם העולות מהשטח. אמנם גרסה מעודכנת יוצאת פעם בשנה אך אנחנו כל הזמן עם היד על הדופק ועובדים על שינויים וחידושים וכמובן אסור לשכוח את המטרה העיקרית, לעזור לרפתן לנהל את העדר טוב יותר ולהבין מה קורה אצלו ברפת״. בחודשים האחרונים עובר ד״ר יניב לבון יחד עם אפרים עזרא וצוות נעה ברחבי הארץ ומרצה על תוכנת נעה ככלי לניתוח עדר הבקר. יניב ״בעצם מטרת ההרצאה היא לסקור את המודלים הקיימים במערכת תוך מתן דוגמאות והסברים לשימוש בהן לצורך ניהול הרפת ומעקב ושיפור התוצאות וכמובן לשמוע את הרפתנים כולל רעיונות ובקשות״.
נעה הולכת לעבור שינוי רציני בקרוב?
״נעה כתובה על תוכנת מחשב בת 20 שנה והגיע הזן להתקדם וכרגע אנחנו בעצם נמצאים בתהליך מורכב מאוד של בחירת הפלטפורמה החדשה לתוכנה שתיתן מענה להרבה שנים קדימה כשהכוונה היא ליצור בסיס נתונים מרכזי שיאפשר ביצוע השוואות ניתוחים הרבה יותר קלים, כולל און ליין. וכן שיפור של נושא הגרפיקה והניתוחים המקצועיים. אני מקווה שבמהלך שנת 2017 נחליט על הפלטפורמה ובטח זה ייקח עוד כשנה שנתיים עד שהתוכנה החדשה תוצג. זו בעצם התוכנה היחידה בעולם ברמת ביצוע שכזו והיא מאפשרת ונותנת לרפתן כלים לכל תחומי הרפת .אנשי מקצוע מכל רחבי העולם באים ושואלים ומתעניינים בתוכנה".
בנוסף לעבודתו היום יומית, עוסק ד"ר יניב לבון גם במחקרים ברפתות ובשיתופי פעולה עם מוסדות מחקר בארץ ובחו״ל, הוא מלמד במדרשת רופין קורס בנושא תוכנת נעה וחבר העוסק בנושאי ICAR בוועדה מקצועית – של ארגון ביקורות חלב ועיבוד נתונים ומידע על פרות בכל העולם.
מחקרים אחרונים שפרסמת?
״לאחרונה בחנו את השפעת רמות התאים הסומאטים על התגבנות החלב והתברר כי עד רמות של 400 אלף תאים למ״ל אין השפעה על התגבנות החלב ולדעתי יש להתייחס למחקר זה בבואנו להחליט על נושא הקנס פרס ברמות התאים הסומאטיים. מחקר נוסף שפרסמנו לאחרונה, בחן את ההבדלים בין סוגי הסככות ברפת המרחבית לעומת סככה כוללת. מצאנו כי לסככה מרחבית יש יתרון בעיקר בטיפול בזבל דבר החוסך כסף והתעסקות הרפתן עם הזבל.
ומחקר נוסף הנמצא בעיצומו בוחן את שיטות הצינון האופטימליות לפרות יבשות בעונת הקיץ ומצא תוצאות מאוד מעניינות״.
איך אתה רואה את הענף בשנים הקרובות?
״אני מאוד אוהב, מחובר ומאמין בענף הזה ומאוד מקווה שהמדינה תדע לשמור על התכנון ועל זכויות הרפתנים. כילד שגדל ברפת אפיק שבגולן אני מאוד מקווה כי קובעי המדיניות יידעו לשמר את הענף הזה מכל הסיבות הנכונות. אני בטוח כי הענף ימשיך לצמוח ולגדול עוד שנים רבות, כי הוא ענף מתפתח, טכנולוגי, רווחי וחשוב הן לחקלאות והן למדינה".