כמה נשים אתם מכירים החולמות על הקמת רפת וניהולה, זה בדיוק היה החלום של ענת אביגד ממושב עידן בערבה. כיום, כשנתיים לאחר שהוקמה הרפת, ענת לא מפסיקה לחייך כל הדרך לחליבה. זה סיפור קטן על אישה גדולה המנהלת את הרפת האחרונה שהוקמה נכון להיום בארץ, אישה, שבסך הכל רצתה לחלוב פרות בערבה.
מאוד קשה שלא לאהוב את ענת אביגד, אישה המחייכת באופן קבוע, שקטה, נעימה ומדברת בשקט. אך שלא תטעו לרגע, מדובר באישה היודעת היטב מה היא רוצה ולאן היא שואפת ועושה את הדרך לשם, בנשיות ובהחלטיות. ענת אביגד, נשואה למתן "הוא מגשים החלומות שלי, בלעדיו
החלום לא היה קורם עור וגידים, תרתי משמע" אומרת ענת בחיוך. לזוג 4 ילדים, "אני גם אמא במשרה מלאה", ענת ממשיכה לחייך. 15 שנים מתגוררים במושב עידן בערבה, חקלאים בנשמה לזוג משק פלפלים אורגני והם חיים ונושמים את העבודה. "הגענו מקיבוץ אפיקים, אני בת משק ומתן
מתל קציר, מתן תמיד רצה להיות חקלאי עצמאי ורצו החיים והגורל הגענו לעידן בעקבות אחותי יעל ובעלה המתגוררים בעידן ומאז אנחנו כאן".
תגידי, מי חולמת על הקמת רפת?
ענת מחייכת "לפני שעברנו לערבה, עבדתי ברפת באפיקים ואהבתי מאוד את העבודה. בעצם, תמיד רציתי לעבוד ברפת, אני אוהבת את האנרגיה, העניין וההתעסקות עם בעלי החיים. אתה יודע, זה או שאוהבים או שלא, אני לגמרי אוהבת ונהנית מכל רגע".
מתי הסיפור הזה החל לרקום עור וגידים?
"בשנת 2012 נפתחה בעצם אופציה להגיש בקשה למכסות חלב וזאת בעקבות פתיחת הנושא על ידי משרד החקלאות. והבנתי כבר שאני מאוד רציתי להקים רפת ומאז זה הפך לפרויקט משפחתי להשיג את זה. התחלנו את התהליך, מתן ואני, הגשנו את הטפסים ואז חיכינו כשנה בערך להגרלה.
כשהגיעו התוצאות מאוד התרגשנו והתחלנו לחפש ולבדוק איך אנחנו בעצם עושים את זה ומוציאים את החלום אל הפועל. הבנו שזה פרויקט יקר מאוד ובאותה תקופה הפלפלים שלנו לא היו בשיאם, דבר שהיה פקטור בכל תהליך קבלת החלטות אצלנו".
תהליך ארוך ומייגע?
"תשמע, לשמחתנו, מחלבת יוטבתה מיד נרתמו לעניין, התחלנו את התהליך הבירוקרטי והשגנו את כל האישורים, כולל אישורי בניה, תהליך מורכב ובירוקרטי ארוך אבל לא נשברנו כי מאוד רצינו. כמובן שהכל בתמיכה של ראש המועצה כאן. בשנת 2016 נכנסו לתמונה פרוג'קט בר ועם דחיפה שלהם והתגייסות של אוהד נתן מחברת אמבר וטל כהן מאפימילק, הפרויקט יצא לדרך ונעמד על הרגליים".
ואז הגיע הרגע?
"אכן כן, בפברואר 2017 הגיעו הפרות לגבעה שלנו וזה היה מבחינתנו יום חג מלא בהתרגשות ואמוציות. בתקופה הראשונה תמך בנו מקצועית אמנון מליחי מפרוג'קט בר, גם ענבל הווטרינרית נכנסה לתמונה ומהר מאוד מצאנו את עצמנו מתפעלים רפת חדשה על כל המשמעויות".
נשיות ורפת, זה לא בהכרח מובן מאליו?
"למה, בטח שכן, רפת דורשת ניקיון כי זה בעצם מפעל מזון הדורש סדר וניקיון. ברור שיש ריח וחרא אבל זה נשאר כאן. אם אוהבים משהו אז עושים אותו מכל הלב, זה הדבר החשוב ולא המגדר. אני מרגישה מאוד נוח בנשיות שלי וברפת שלי".
ימים ארוכים אבל מספקים
ענת ומתן אופטימיים מלידה, אחרת קשה להבין איך הזוג הזה, החליט להקים רפת בקצה המפה ובניגוד לכל מחשבה הגיונית לכאורה. הזוג השקיע כסף רב, עבודה רבה וקשה וכיום הם יכולים לנשום קצת יותר לאט אך לרגע לא לעצור, כי העבודה לעולם איננה נגמרת. צריך להגיע למושב עידן
בכדי להבין את גודל הפלא שהוקם כאן. רפת חדשה, ממש באמצע שום מקום, על גבעת טרשים שרק לפני דקה, היתה מדבר צחיח. הרפת נקיה ומצוחצחת, כך גם המכון, תרנגולות מטילות ביצים, כלבים, ילדים מסתובבים, אם זו לא ציונות, לא יודע מה כן.
איך נראה היום שלך?
"היום שלי מתחיל מתחיל בארבע לפנות בבוקר בחליבת בוקר ובבריאות העדר, זה בעצם רוב ההתעסקות שלי, אני מתעסקת ברפת נטו כ 8- שעות ביום אך יש הרבה מעבר, הנהלת חשבונות, ספקים ועניינים בירוקרטיים ומנהלתיים, יש לי יום ארוך אך אני לא מתלוננת, שמחה בחלקי.
תובנות שלך לאחר אחרי שנתיים, בכל זאת המצב לא ברור בענף?
"הרפתקה מדהימה, הייתי חוזרת עליה ללא היסוס עם הרבה יותר בטחון, אך לצד זה אנחנו מחפשים כל הזמן איך להתקדם, להתפתח, להתייעל ולהיות טובים יותר. אין בי שמץ של חרטה, נהפוך הוא. ברור שאמרו לנו כל הזמן, בשביל מה אנחנו צריכים את כאב הראש הזה, אך זה לא שהחקלאות הרבה יותר מבטיחה. היינו חייבים להתפתח ואנחנו אוהבים בעלי חיים וזה היה נראה טבעי ונכון לנו ושנתיים אחרי, אנחנו לגמרי בעניין."
ומתן בעלך, העבודה איתו?
"למתן היה חלק חשוב בהגשמת החלום הזה, הוא לקח על עצמו את כל התהליך השגת האישורים וסגירות חוזים, כולל פיקוח על הבניה. עבדנו ביחד אך בלעדיו כל הפרויקט הזה לא היה קם. כיום הוא אחראי על מתן האוכל, זה החלק שלו ברפת, מעבר לטיפול בפלפלים".
מה חשוב ביותר מבחינתך בניהול בערבה?
"לצערי מה שהכי חשוב בניהול רפת, זה החלק הכלכלי, כי בסוף לאחר כל החלומות זה מפעל שצריך להרוויח. חשוב לזכור כי הרווח כאן אינו גדול ומאוד חשוב להתנהל נכון מהבחינה הכלכלית. מעבר לפן הכלכלי, רווחת הפרה זו ההתעסקות היום יומית והתחום המשפיע ביותר על כמות
ואיכות החלב".
חוששת מהעתיד?
"תשמע, ברור שכן, אנחנו עם הלוואות גדולות וברור שעתיד לא מעורפל משפיע על כולם וגם עלינו, אז החשש בהחלט קיים, אנחנו לא חיים בפנטזיות. אנחנו צריכים להחזיר את ההשקעות, נכון לעכשיו המצב סביר ואני מקווה שכך גם ימשיך. מבחינתנו עכשיו המצב יציב אך כמובן אנחנו כל הזמן
עם הסתכלות קדימה ואצבע על הדופק".
מה הכי קשה לך?
"תקלות בהתנהלות היום יומית יכולות להטריף, הפסקות חשמל, הפסקות מים, אל תשכח שאנחנו ממוקמים בקצה המפה ולעיתים לא הכל תלוי רק בנו".
מה את אוהבת?
"אהה, זה קל", מחייכת ענת, אני אוהבת את כל ההתעסקות עם בריאות העדר ובגדול מאוד אוהבת להיות ברפת, פשוט, אוהבת את מה שאני עושה. זה נשמע פשטני אך זו האמת, כל מי שאוהב בעלי חיים יכול להבין אותי"
אמרת שאת גם אמא במשרה מלאה, איפה ביום העמוס הזה שלך הילדים נוכחים?
"בסך הכל ברוב בימים, אני מהצהריים בבית, מאוד משתדלת להתמיד בזה. ניתן לנהל משפחה גם כמנהלת רפת, למרות שזה לא פשוט לפעמים, אבל מי אמר שהחיים פשוטים, היה מי שאמר כי לא באנו לנוח בעולם הזה".
מילה לסיום?
"מאחלת לכולנו שקט ופרנסה טובה וחג שמח".